20161128_211222.jpg

 

Monet kärsii erilaisista uniongelmista. Hyvät yöunet on hyvän terveyden kannalta välttämätöntä. Usein voi olla vaikea saada unen päästä kiinni, yöuni jää liian lyhyeksi, koska ei vaan saa nukuttua kauempaa tai jos saa nukuttua vaikka kymmenen tunnin yöunet, syvän unen määrä on liian pieni ja taas seuraavana päivänä väsyttää. 

En käsittele kaikkea unen laatuun liittyviä asioita, mutta joitakin ruoka-aineita, millä voisi edesauttaa unen tuloa ja unen laadun paranemista.

Melatoniini

Melatoniini on hormoni, jota aivojen käpyrauhanen tuottaa pimeällä. Se vaikuttaa aivojen vireystilaan rauhoittavasti, ja tekee olosta unisen. Melatoniini auttaa myös pysymään unessa, sillä aivot tuottavat sitä koko sen ajan kun ulkona on pimeää. Eli kun tunnet olosi väsyneeksi syyskuusta helmikuun loppuun, se johtuu tästä syystä. Ja jos tuijottaa illalla kirkasta media laitetta, se näin ollen pienentää melatoniinin määrää ja vaikeuttaa nukahtamista. Melatoniinilisät toimivat samalla lailla. Erona on vain se, että ne alkavat vaikuttaa heti ottamisen jälkeen valon määrästä huolimatta.

Melatoniinia lisääviä ruoka-aineita ovat kaura, ohra, maissi, riisi, inkivääri, tomaatit, banaanit, mangostani, hapankirsikka, kirsikkamehu ja kiivi. 

 

Leipä

Leivällä on suuri glykemiaindeksi, joten se voi varmasti tehdä uneliaaksi, varsinkin jos syö leipää neljän tunnin sisällä ennen nukkumaan menoa.

Kirsikat

Kirsikat täydentävät kehon melatoniinivarastoja ja niissä on runsaasti antioksidantteja ja fytoravinteita. Ennen nukkumaan menoa voi syödä tuoreita kypsiä kirsikoita, juoda sokeritonta täyskirsikkamehua tai napostella kuivattuja kirsikoita.

Kamomillatee

Keittämällä illalla teetä kauniista kamomillan kukista voi sammua kuin saunalyhty. Tutkimusten mukaan kamomillalla on pieninä annoksina rauhoittava vaikutus ja suuremmilla annoksilla nukahtamista ja unen laatua parantavia vaikutuksia.

Banaani

Banaanissa on runsaasti terveellisiä hiilihydraatteja ja se voi auttaa rauhoittumaan. Banaanissa on myös tryptofaania ja aineita, jotka edistävät unihormoni melatoniinin tuotantoa. Banaanin sisältämä magnesium auttaa myös rentouttamaan lihaksia.

Maito

Vanha kunnon suositus juoda lasillinen lämmintä maitoa iltaisin perustuu tieteelliseen tosiasiaan. Maidossa on tryptofaania ja lisäksi myös runsaasti kalsiumia, joka auttaa stressin hallinnassa.

Kikherne

Kikherneiden sisältämä proteiini ja serotoniinin tuotantoa tehostava B6-vitamiini tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon rauhoittavaksi iltapalaksi.

Vihreä tee

Vihreässä teessä on luonnostaan jonkin verran kofeiinia, joten sitä ei kannata juoda juuri ennen nukkumaan menoa, ellei valitse kofeiinitonta versiota. Vihreän teen juominen kuitenkin läpi päivän auttaa rauhoittumaan. Se voi myös lievittää uniapnean oireita.

Kaurahiutaleet

Kaurassa on runsaasti kalsiumia ja magnesiumia ja yhdessä esimerkiksi banaanin, hunajan ja maidon kanssa se on erinomainen myöhäisillan hiukopala.

Kiivi

Kiivi on todettu olevan mainio hedelmä nautittavaksi illalla. Siinä on melatoniinia, joka auttaa nukahtamaan ja pidentää unen pituutta. 

Popcorn

Popcornissa on aminohappo tryptofaania, josta muodostuu nukahtamista helpottavaa aivojen välittäjäainetta serotoniinia.

 

http://magneettimedia.com/neuvot-ja-vinkit-yleisiin-univaikeuksiin/

Virmajuuri on ihan mielenkiintoinen uusi tuttavuus itselle. Joillekin se ei sovi, mutta itse olen huomannut, että se vaikuttaa siihen, että nukkuu syvempää unta eikä heräile yön aikana. Aamulla on paljon virkeämpi olo. Mutta jos kokeilee sitä, kannattaa kokeilla varovasti sopiiko se sinulle.

http://www.henriettes-herb.com/fi/sl-virmajuuri.html